Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE “SAHAN” GRADI MOSTOVE PRIJATELJSTVA I IZVAN BiH

UDRUŽENJE “SAHAN” GRADI MOSTOVE PRIJATELJSTVA I IZVAN BiH

385

Protekli vikend će definitivno ostati u najljepšem sjećanju članicama Udruženja “Sahan”. Njih šezdeset je posjetilo Novi Pazar. Posjeta je realizovana zahvaljujući podršci Općine Vogošća i načelnika Edina Smajića.

Tokom boravka posjetile su kulturno-historijske znamenitosti, među kojima svakako valja spomenuti Altun-Alem džamiju, jednu od najstarijih ne samo u Srbijii nego i Balkanu. Prvog dana boravka u Novom Pazaru predsjednicu “Sahana” Fikretu Nazifović i najbliže saradnice ugostili su predstavnici Gradske uprave – Irma Binjoš u ime kabineta gradonačelnika Novog Pazara, Ulfeta Demčević članica gradske uprave i Tarik Rupić, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Tokom opuštenog i prijateljskog sastanka razgovarano je o brojnim temama.

Fikreta Nazifović je predstavila udruženje i zahvalila domaćinima na gostoprimstvu. U znak zahvalnosti zajedno sa Dženanom Kahriman domaćinima su uručile sliku rađenu ebru tehnikom, a koja je autorski rad Dženane Kahriman. Danas, kada se utisci o boravku još uvijek sabiraju,  možemo reći da je posjeta bila posebna.

Vrijedi vidjeti i upoznati kulturu i historiju nama bliskog naroda, ljepote ovog grada, čuveno gostoprimstvo, trgovačke vještine, način života i probati daleko poznate specijalitete ovog kraja.

Dva dana su premalo za potpuni doživljaj Sandžaka, ali ova posjeta je definitivno veliki korak za ovo mlado udruženje – početak je jedno nove, međunarodne saradnje, jer je uspostavljena prijateljska veza sa  tamošnjim Udruženjem žena ” Hanume”, čija je  predsjednica Mubera Zečirević bila vodič u obilasku grada.