Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA OPĆINE VOGOŠĆA POZIVA POLJOPRIVREDNIKE DA ZASIJU SVE RASPOLOŽIVE POVRŠINE ZEMLJIŠTA

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA OPĆINE VOGOŠĆA POZIVA POLJOPRIVREDNIKE DA ZASIJU SVE RASPOLOŽIVE POVRŠINE ZEMLJIŠTA

384

Vogošćanski poljoprivrednici proljetnu sjetvu su dočekali spremni, parcele su najvećim dijelom uzorane i već se počelo sa prvim proljetnim radovima kako bi sve planirane kulture bile zasijane na vrijeme.  Situacija izavana pandemijom korona virusa neminovno će se odrazit i na poljoprivrednu proizvodnju. Očekuje se smanjenje  protoka  roba, što bi domaće  proizvođače trebalo staviti u prvi plan. U Udruženju kažu da su u kontaktima sa dobavljačima te da sjemena izuzev žitarica ima dovoljno i da ne bi trebalo doći do poremećaja u snabdjevanju.

Federalno ministarstvo poljoprivrede poduzima dodatne podsticajne mjere koje će uskoro biti aktivne, što je posebno važno ove godine jer je potrebno proizvesti više hrane nego u prethodnim godinama. Razvoj poljoprivrede brojnim projektima već godinama podstiče i Općine Vogošća. Ove godine program  mjera je dodatno pojačan. Osim podjele repromaterijala Općina će uz podršku ministarstva snositi dodatne troškove kupovine sjemenskog materijala i đubriva  kako bi se  što veći  broj ljudi okrenuo poljoprivredi i obradio polja  i livade te tako obezbijedilo hranu stanovništvu  isključivo iz domaće proizvodnje.