Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI OŠ „PORODICE EF. RAMIĆ“ POSJETILI SPOMEN SOBU U VOGOŠĆI

UČENICI OŠ „PORODICE EF. RAMIĆ“ POSJETILI SPOMEN SOBU U VOGOŠĆI

150

Nedavno je održan radni sastanak u spomen sobi koji su organizovali Udruženje „Haber“ i Općina Vogošća u saradnji sa direktorima osnovnih škola Vogošće, gdje su dogovorili posjete učenika spomen sobi. Danas su učenici OŠ „Porodice ef. Ramić“ prvi put  posjetili ovu spomen sobu sa direktorom i nastavnicom historije.

Zahvaljujući Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“ u saradnji sa Općinom Vogošća realizovan  je projekat „Spomen soba poginulim borcima Armije RBiH općine Vogošća1992-1995“ kako bi se od zaborava čuvala bogata historijska građa i drugi važni eksponati koji svjedoče borbi Vogošćana tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH. Posjetioci će u spomen sobi moći pročitati imena vogošćanskih heroja, pogledati dokumentarne i druge pisane materijale.

 

Direktor Pačariz se zahvalio Udruženju „Haber“ i Općini Vogošća koji su omogućili učenicima ove posjete, kako bi buduće generacije bile upoznate s našom  historijom i na taj način čuvali sjećanje na vogošćanske heroje. Istiće da naši heroji ne smiju biti zaboravljeni i da je važno da podsjećamo buduće generacije o tome. Učenici su iskazali zadovoljstvo zbog posjete spomen sobi u kojoj se čuvaju sječanja na bosanske heroje. Kažu da ovi borci ne smiju biti zaboravljeni i da bi to bilo nepoštivanje naših heroja koji su dali ono najvrijednije, a to su njihovi životi, kako mi danas bili slobodni.

Sutra će spomen sobu posjetiti učenici OŠ „Mirsad Prnjavorac “, a posjeti će prisustvovati oko 25 učenika ove škole u pratnji nastavnika.