Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ U ŠABIĆIMA BORAVE U ŠKOLI U PRIRODI

UČENICI OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ U ŠABIĆIMA BORAVE U ŠKOLI U PRIRODI

275

Škola u prirodi je poseban vid odgojno – obrazovnog rada, koji ima za cilj da kod učenika kroz nastavu, igru, takmičenje, pjesmu, priču, druženje i slično ispuni njihov život korisnim sadržajima. Danas smo snimili povratak učenika četvrtih razreda OŠ „Mirsad Prnjavorac“ iz Šabića.

U Šabićima borave učenici četvrtih razreda, a tokom dva dana koliko su boravili u ovom planinskom mjestu su uživali u čistom zraku, netaknutoj prirodi, a iskoristili su priliku da posjete kanjon rijeke Rakitnice, da uče o bh istoriji i vide kako izgledaju stećci, ali i da na planinskom zraku uživaju u ukusnoj hrani.

Učiteljica razredne nastave u OŠ „Mirsad Prnjavorac“ Enisa Šahmanija posebno ističe značaj socijalizacije djece, odvajanje od roditelja i njihovo osamostaljivanje. Škola u prirodi je i prilika za njihovo bolje upoznavanje, te mogućnost da praktično saznaju više o svemu što uče u teoretskom dijelu nastave. Najvažnije je, kaže Enisa da je sve proteklo bez problema i da su se djeca kući vratila sa pozitivnim iskustvima.