Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI PROMOVISANA KNJIGA “#ŽENE BIH”

U VOGOŠĆI PROMOVISANA KNJIGA “#ŽENE BIH”

54

Članice Udruženja “Korak više” iz Vogošće, obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, upriličile su promociju knjige “#Žene BiH”.

Ilustrovana knjige “#Žene BiH”, autorica Hatidže Gušić, Mersihe Duraković i Amile Hrustić  je  svojevrsni omaž heroinama bosanskohercegovačke historije. Autorice žele da upoznaju ljude sa ženama koje su oblikovale historiju Bosne i Hercegovine, a mnoge od njih,  mišljenja su autorice, pale su u zaborav i o njima se ne govori.

“U knjizi se nalaze biografije i slike više od 50 žena umjetnica, spisateljica, humanitarki, narodnih heroina, redateljica, znanstvenica, glazbenica, doktorica, aktivistica i profesorica iz BiH koje nisu našle mjesto u školskim udžbenicima.” – rekla je tom prilikom jedna od autorica knjige Hatidža Gušić.

“#Žene BiH” dio je  istoimenog projekta koji su  autorice pokremule u martu 2018. Godijne povodom Mjeseca ženske historije   u sklopu kojega su svaki dan na društvenim mrežama objavljivale kratke biografije bh. žena, koje su dale doprinos rodnoj jednakosti i ženskim pravima.