Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI PROMOVISANA KNJIGA „MISLILAC I DRŽAVNIK ALIJA IZETBEGOVIĆ“

U VOGOŠĆI PROMOVISANA KNJIGA „MISLILAC I DRŽAVNIK ALIJA IZETBEGOVIĆ“

95

Sinoć je u prepunoj velikoj sali Općine Vogošća održana promocija knjige autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”. Knjiga je nastala iz objavljenih tekstova i izjava Alije Izetbegovića tokom njegovog života i rada. Autori i promotori general Fikret Muslimović, prof. Mustafa Spahić i prof. Zijad Ljevaković su govorili o mislima i djelima rahmetli Izetbegovića kao mislioca i državnika, kojem je cilj bila savremena Bosna i Hercegovina, nezavisna u kojoj su svi građani jednaki. Govoreći o životu i djelu Alije Izetbegovića, jedan od autora, Selmo Cikotić, naglasio je kako se radi o veoma značajnom povijesnoj osobi koja je ostavila neizbrisiv pečat u BiH, ali i regiji.

“U opštem smislu, ja mislim da postaje sve očiglednije da je Alija Izetbegović bio jedan mislilac i filozof koji je jako sveobuhvatno, veoma duboko i dalekovido razumijevao vrijeme u kojem je živio. Razumijevao je globalne okolnosti i na jedan vrlo pošten i odgovoran način promišljao sudbinu svoje države, naroda koji je politički predstavljao, jednako brinuo o drugim narodima i o svim građanima koji su živjeli u Bosni i Hercegovini”, kazao je Cikotić. To je, kako tvrdi, jedan od osnovnih razloga što su ga svugdje u svijetu više cijenili nego u samoj Bosni i Hercegovini.

V.d. načelnika Općine Vogošća Migdad Hasanović je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih koji su sjesni značaja i uloge prvog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića. Napomenuo je i značaj kulture sjećanja na neke od najznačajnijih vremenskih perioda i ličnosti iz istorije Bosne i Hercegovine.