Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI ODRŽANA TRIBINA POVODOM GODIŠNJICE PRIJEMA BIH U ČLANSTVO UN

U VOGOŠĆI ODRŽANA TRIBINA POVODOM GODIŠNJICE PRIJEMA BIH U ČLANSTVO UN

53

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Vogošća u saradnji sa JU KSC Vogošća organizovala je Tribinu povodom dana prijema BiH u članstvo Ujedinjenih naroda. Tribina je održana 21.05.2021.godine u foajeu JU KSC Vogošća, uz ograničen broj gostiju zbog higijensko-epidemioloških mjera. O značaju ovog datuma govorili su prof.dr. Senadin Lavić i moderator programa prof. Hajrudin Mešić.

22.maja 1992.godine zvanično se zavijorila zastava Republike BiH ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. Prijemom BiH u članstvo UN prije 29 godina stekli su se temeljni preduslovi pravne i svake druge prirode da se u odnosima Bosne i Hercegovine sa svijetom realizuju svi oni sadržaji i oblici na temelju kojih je jedna država prisutna, prema svojim mogućnostima i potrebama, na međunarodnoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svakoj drugoj sceni. Naša zemlja postala je jedna od 193  članica Ujedinjenih naroda.

Datumom prijema BiH u članstvo UN treba imati mnogo veći značaj nego što je to bilo do sada jer je riječ o jednom od najvažnijih datuma u modernoj historiji, poručili su na održanoj tribini.