Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI OBILJEŽENA 24.GODIŠNJICA FORMIRANJA 1.KORPUSA ARMIJE RBiH

U VOGOŠĆI OBILJEŽENA 24.GODIŠNJICA FORMIRANJA 1.KORPUSA ARMIJE RBiH

173

Prvi korpus Armije RBiH je jedna od najvećih formacija u Armiji RBiH. U svom sastavu je imao 27 brigada od kojih su 3 ponijele počasne nazive ”slavna” a 4 ”viteška”. Na današnjem obilježavanju 24. godišnjice formiranja 1. korpusa u Vogošći općinski načelnik Edin Smajić je istakao da časna borba ovog korpusa zaslužuje časno i dostojanstveno obilježavanje.

Danas su brojne delegacije i bivši saborci položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na centralnom spomen-obilježju u Vogošći.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.