Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI OBILJEŽEN 4. APRIL- MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV MINA

U VOGOŠĆI OBILJEŽEN 4. APRIL- MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV MINA

201

Međunarodni dan borbe protiv mina, 4.april, obilježava se i u BiH nizom prigodnih sadržaja posvećenih stradalim deminerima. U bazi Norveške narodne pomoći (NPA) u Vogošći, Udruženje „Koalicija za uključivanje protuminskih akcija u razvojne programe“ ukazala je na značaj ovog Dana u našoj zemlji, koja se već dvadeset godina bori sa problemom zaostalih mina i u kojoj je smrtno stradalo 49 deminera.

Brojni gosti, predstavnici diplomatskog kora u BiH koji su ujedno i finansijeri projekata deminiranja, te predstavnici domaćih vlasti prisustvovali su obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv mina. Između ostalog, prema Protokolu današnjeg okupljanja u Vogošći, prisutnima su se obratili Darvin Lisica, predsjednik Udruženja „Koalicija za uključivanje protuminskih akcija u razvojne programe“ i regionalni direktor  NPA za jugoistočnu Evropu, NJ.E. Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH te Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH. Delegaciju Općine Vogošća, u ime načelnika Edina Smajića, predvodio je g-din Fetah Kadrić.

Iz Vogošće je danas još jednom naglašena činjenica da je neophodno pojačati napore da uklanjanje mina, kasetne municije i eksplozivnih ostataka iz rata u BiH bude brže i efikasnije, ali sa neprekidnim insistiranjem na najvišem stepenu sigurnosti i kvalitete rada.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina u bazi NPA u Vogošći upotpunili su izložba radova „Uticaj mina u BiH“ te prezentacija manualne metode rada i pasa za otkrivanje mina , što je posebno bilo interesantno za najmlađe goste, učenike OŠ „Mirsad Prnjavorac“ i Međunarodne kvalitetne škole QSI iz Vogošće. Ipak, BiH je i dalje minama najugroženija zemlja u Evropi i procjenjuje se da će proces deminiranja biti završen do 2024. godine.