Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆANSKOM NASELJU TIHOVIĆI OBITAVA HRAST STAR OKO 300 GODINA

U VOGOŠĆANSKOM NASELJU TIHOVIĆI OBITAVA HRAST STAR OKO 300 GODINA

301

U vogošćanskom naselju Tihovići obitava gorostasni hrast kitnjak koji duže od 300 godina prkosi sušama, vjetrovima i drugim ćudima prirode. Ova vrsta drveta se ubraja u neke od najpoznatijih na ovom podneblju. Može dostići visinu od 40 metara, a hrast koji nam je pokazao i o kojem je govorio Nihad Hadžić, ima obim oko 360cm.

Inače, Hrast kitnjak je bjelogorično drvo iz roda hrastova, raste na brežuljkastim i brdskim položajima, Srednje i Južne Evrope, te Zapadne Azije. U Hrvatskoj je ovo autohtona vrsta drveća. Hrast voli svjetlost, a drvo mu je visokog kvaliteta. Ima raskošnu krošnju ispod koje se u jesen može pronaći mnoštvo žirova, plodova ove vrste drveta.

U prošlosti se mnogo više koristilo ovo dragocjeno drvo, ali i danas smo svjesni njegove vrijednosti. Ono što je neprocjenjivo jesu sjećanja jer su se upravo pod ovim hrastom, kako kaže Nihad, rađala i razvijala prijateljstva i ljubavi… Svjedoči ovaj viševijekovni gorostas o prošlim vremenima i sakuplja uspomene za neka nova, buduća pokoljenja.