Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆANSKIM PČELINJACIMA SE VRŠI UZORKOVANJE PČELINJEG LEGLA

U VOGOŠĆANSKIM PČELINJACIMA SE VRŠI UZORKOVANJE PČELINJEG LEGLA

223

Vogošćanski pčelari se već sedmicama nalaze u svojim pčelinjacima jer je u toku proljetna ispaša pčelinjih zajednica, a redovno se poduzimaje i druge mjere kako što je zaštita košnica od zaraznih bolesti. Američka trulež ili kuga legla spada u red najopasnijih pčelinjih bolesti na svijetu. Ova bolest se ne liječi. Sprovodi se radikalna metoda – spaljivanje košnica. U toku je uzimanja uzoraka kako bi se utvrdilo da li u vogošćanskim pčelinjacima ima prisustva ove zarazne bolesti.

Udruženje pčelara „Košnica“ projekat uzorkovanja legla uspješno provodi uz podršku Općine Vogošća i Veterinarske stanice Sarajevo. Predsjednik udruženja Edin Pašić kaže da je najbolja preventiva Američkoj truleži uzgoj jakih pčelinjih zajednica. Kako bismo saznali na koji način se uzimaju uzorci pčelinjeg legla posjetili smo pčelinjak 68-godišnjeg vogošćanskog pčelara Šahina Ćemana.

Sam proces je kratkotrajan i odvija se bez ikakvih problema, a na ovaj način će se pčelari uvjeriti da li dobro obavljaju svoj posao. Zbog toga iz „Košnice“ pozivaju sve vogošćanske pčelare da se prijave za uzorkovanje njihovog pčelinjeg legla koje se treba završiti u narednih desetak dana.