Naslovnica VIJESTI INFO U VIŠE OD 70 BH. GRADOVA I OPĆINA POKRENUTA PETICIJA ZA UVOĐENJE...

U VIŠE OD 70 BH. GRADOVA I OPĆINA POKRENUTA PETICIJA ZA UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA U IZBORNI PROCES

337

U periodu od 15. do 22. decembra više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, uključeni u Koaliciju za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, provodi kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH.
Kampanja se provodi na ulicama 74 grada i općine i oslanjaće se na aktivno učešće bh. građana i građanki u zahtjevu za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, i to potpisivanjem građanske peticije širom Bosne i Hercegovine za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.
U navedenom periodu organizovani su ulični štandovi, između ostalog i u Vogošći, na kojima je omogućeno građanima da potpišu peticiju.


Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ se već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa. Tokom rada u prethodnom periodu, predložen je veliki broj preporuka kojima bi se unaprijedio izborni proces u BiH, od kojih je jedan dio prihvaćen i implementiran u izborno zakonodavstvo.
Od 110 demokratskih država svijeta, u njih preko 50 postoji sistem biometrijske identifikacije birača, a u više od 40 i neki oblik novih tehnologija za pomoć pri glasanju. Nove tehnologije su posebno značajne u državama sa niskim povjerenjem građana i građanki u izbore jer mogu doprinijeti sprečavanju izbornih prevara na izborni dan u značajnoj mjeri i povećati povjerenje javnosti u izborni proces.
Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.
Građansku peticiju za uvođenje novih tehnologija je moguće potpisati i putem online obrasca.