Naslovnica VIJESTI INFO U UTORAK 20. JULA MUSLIMANI ĆE OBILJEŽITI KURBAN BAJRAM

U UTORAK 20. JULA MUSLIMANI ĆE OBILJEŽITI KURBAN BAJRAM

97

U cijelom svijetu muslimani će obilježiti blagdan Kurban bajram u utorak 20. jula 2021. godine. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Bajram namaz će se klanjati u 06:00 sati, a prema riječima Muslije ef. Čelikovića tako će biti i u svim vogošćanskim džamijama, uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Ono što je odlika ovog Bajrama je klanje kurbana, pa je efendija Čeliković svima koji će obaviti ovaj vjerski obred preporučio da vode računa o kožicama. Efendija Čeliković kaže da je i kožica dio kurbana pa je potrebno voditi računa o ispravnom odlaganju. Apelovao je svima koji koji kolju kurban da postupaju sukladno propisima kada je u pitanju odlaganje kurbanske kožice. Potrebno je da odmah po samom soljenju kurbanske kožice, dostaviti na sabirno mjesto u Vogošći pored Centralne džamije, gdje će biti kamion koji će preuzeti kurbanske kožice i prebaciti na adekvatno mjesto.

Islamska zajednica u BiH svake godine organizira akciju otkupa i klanja kurbana za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitartne svrhe.

Muslija ef. Čeliković je iskoristio priliku i svim muslimanima uputio čestitku povodom nastupajućeg blagdana Kurban Bajrama. Kurban bajram traje četiri dana tokom kojih se muslimani međusobno posjećuju, čestitaju i slave uz tradicionalna jela.