Naslovnica VIJESTI INFO U SARAJEVU PREDSTAVLJENA NOVA KOMPANIJA I JEDINSTVENA PLATFORMA ZA PLAĆANJE OPA

U SARAJEVU PREDSTAVLJENA NOVA KOMPANIJA I JEDINSTVENA PLATFORMA ZA PLAĆANJE OPA

238

U Sarajevu je danas predstavljena nova kompanija ESP BH d.o.o. čiji su osnivači BH Telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS. Njena djelatnost je izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA (Online Payment Platform) koja će pravnim i fizičkim osobama omogućiti povezivanje u cilju vršenja plaćanja robe i usluga, režijskih računa, kao i slanje novca drugim korisnicima.
OPA je inovacijska platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na fintech tržištu BiH.
Bakir Ćelosmanović, direktor kompanije ESP BH, istakao je da je ovo kvalitetan iskorak na putu ka bezgotovinskom društvu. To je dugotrajan proces ali omogućiti državi da se smanji siva ekonomija.


Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma, naglasio je da je ovo važan dan, kako za BH Telecom tako i za sve njihove korisnike i građane BiH. BH Telecom, koristeći savremene tehnologije, svakodnevno unapređuje kvalitet života građana kroz inovativne usluge koje im omogućava.
„BH Telecom se dokazuje kao “enabler” digitalne transformacije u ovom fintech segmentu, a to ćemo potvrditi i nekim narednim platformama, koje pripremamo u smislu razvoja kompanije, i novih tržišta u Bosni i Hercegovini.“, istakao je Kahriman.
U realizaciji platforme OPA su, kao suosnivači, učestvovale kompanije Comtrade i QSS koje imaju dugogodišnje iskustvo i brojne uspješno implementirane projekte te podržavaju globalne standarde i bankarskom i telekom sektoru.
OPA aplikacija je dostupna na Google Play i App Store i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobilnim telefonom. Download, korištenje aplikacije, prijenos sredstava između korisnika aplikacije, te plaćanje kod trgovaca koji koriste OPA sistem je potpuno besplatno.