Naslovnica VIJESTI INFO U SARAJEVSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA DOGODINE VEĆI BROJ ČASOVA MATEMATIKE, HISTORIJE, GEOGRAFIJE..

U SARAJEVSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA DOGODINE VEĆI BROJ ČASOVA MATEMATIKE, HISTORIJE, GEOGRAFIJE..

261

Od naredne školske godine u sarajevskim osnovnim školama povećan broj časova matematike, historije, biologije i geografije dok je smanjen broj časova predmeta Moja okolina. Rezultat je to izmjene i dopune nastavnog plana i programa za osnovnu školu prema  kojem će učenici drugih i trećih razreda osnovne škole od sljedeće školske godine sedmično imati po četiri časa matematike, a po dva časa Moje okoline.

Sa jednog na dva časa sedmično Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović povećao je broj časova drugog stranog jezika u petom razredu, što je ukupno dva časa sedmično dok je broj časova  drugog stranog jezika u šestom razredu smanjio na jedan čas sedmično.

Od naredne školske godine učenici koji pohađaju osme razrede u sarajevskim školama imaće jedan čas sedmično predmeta Građansko obrazovanje koji se zaključno sa ovom školskom godinom pohađao u devetom razredu. I brojevi časova biologije i historije povećali su se u osmom razredu na dva časa sedmično a u devetom je na dva časa sedmično povećan broj časova iz geografije.

U obrazloženju Ministasrtva obrazovanja KS navodi se da je nastavni plan i program izmjenjen na osnovu rezultata analize uspjeha učenika u sarajevskim školama u posljednje tri godine u kojem učenici baš i nisu pokazali zavidne rezultate.

Roditelji s kojima smo razgovarali djelimično se slažu s ovom odlukom. Bez obzira na povečanje broja časova, sigurni smo da učenici tokom raspusta neće mnogo razmišljati o tome, nego će se truditi da se što bolje odmore. A mi im svakako želimo lijep raspust.