Naslovnica VIJESTI INFO U POTOČARIMA UKOPANO JOŠ 19 IDENTIFIKOVANIH ŽRTAVA GENOCIDA

U POTOČARIMA UKOPANO JOŠ 19 IDENTIFIKOVANIH ŽRTAVA GENOCIDA

36

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 26 godina. Nakon komemorativne sjednice u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop 19 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici. I ova godišnjica genocida ispraćena je suzama i jecajima porodica žrtava koje su došle na posljednji ispraćaj najmilijih Dženazu-namaz predvodio je Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović. Obilježavanju 26. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine prisustvovale su hiljade ljudi.

Najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, imala je svega 16 godina kada je ubijena. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine. Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u momentu smrti.

Osim Azmira Osmanovića, ukopan još jedan maloljetnik, 17-godišnji Fikret Kiverić čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine, a zvanično je identifikovan 2013. godine.  Ove godine, konačan smiraj našla je i  jedna žena, Zilha Delić koja je u momentu ubistva imala svega 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.