Naslovnica VIJESTI INFO U PLASTENICIMA ADILA MUHIĆA I OVE GODINE ZASADI PAPRIKE, PARADAJZA I KRASTAVCA

U PLASTENICIMA ADILA MUHIĆA I OVE GODINE ZASADI PAPRIKE, PARADAJZA I KRASTAVCA

394

Porodica Adila Muhića se već nekoliko godina se uspješno bavi plasteničkom proizvodnjom povrća. Na površini od oko jednog dunuma nalazi se nekoliko plastenika, u kojima Muhići uzgajaju prvenstveno paprike i paradajz i krastavac.

Tako je i ove godine. Zasadili su hiljade sadnica paradajza sadnica paprike i krastavca  koje su počele dozrijevati, a vrhuncu prinosa se očekuje za mjesec dana.

Muhići se plasteničkom proizvodnjom povrća bave tokom čitave godine. Prije sezone paprika u plastenicima su uzgajali zelenu salatu, a jedan od plastenika namijenjen je isključivo za uzgoj rasade. Ovaj posao je prilično neizvjestan.  Vlasnik plastenika Adil  Muhić kaže da zahtijeva mnogo ulaganja, izdvojenog vremena, truda i odricanja, a ishod može biti različit, međutim za prodaju se ne brine jer su kupci ti koji odlučuju, a kvalitetan proizvod uvijek nađe put do konzumenata. Od prošle godine u proizvodnju je uključen i njegov sin Adin Muhić, inžinjer poljoprivrede, pa spoj dugogodišnje prakse i struke rezultira na najbolji mogući način, plastenicima savršenog izgleda i biljkama u odličnoj formi koje će dati optimalan urod.

Bosna i Hercegovina bilježi lagani porast proizvodnje povrća. Sve je više poljoprivrednika koji svoje aktivnosti usmjeravaju upravo u taj oblik poljoprivredne proizvodnje, a sve je veći broj i onih koji se bave plasteničkom proizvodnjom.