Naslovnica VIJESTI INFO U OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” OBILJEŽEN DAN RUŽIČASTIH MAJICA POD SLOGANOM “NE BUDI...

U OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” OBILJEŽEN DAN RUŽIČASTIH MAJICA POD SLOGANOM “NE BUDI GRUB, BUDI DRUG”

42

Dan ružičastih majica podsjeća nas na događaj koji se desio u kanadskoj školi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu, zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje.  Njegove školske kolege odlučile su da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama. Posljednje srijede u mjesecu februaru ovaj se dan obilježava kroz raznorazne radionice i aktivnosti, kako bi se skrenula pažnja na problem vršnjačkog nasilja u školama. Ovaj značajan dan obilježen je i u OŠ  „Mirsad Prnjavorac“.

Učenici drugog razreda zajedno sa učiteljicom Šejlom Neretljak, ove godine su u povodu obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja priredili prigodne aktivnosti pod sloganom „Ne budi grub, budi drug“.  Povodom ovog dana učenici su na papirnatim ružičastim majicama pisali poruke koje promovišu prave ljudske vrijednosti.

Mališani su nam rekli da se protiv svakog oblika vršnjačkog nasilja borimo tako što uvijek saslušamo druge, popričamo sa njima, družimo se i volimo, te da se razgovorom uvijek može sve riješiti.

U Bosni i Hercegovini, Dan ružičastih majica obilježava se od 2016. godine uz poruku da ne smijemo podržavati nijedan oblik vršnjačkog nasilja.