Naslovnica VIJESTI INFO U OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ NJEGUJU KULTURU SJEĆANJA I NE ZABORAVLJAJU PRIJEDOR

U OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ NJEGUJU KULTURU SJEĆANJA I NE ZABORAVLJAJU PRIJEDOR

46

U OŠ „Mirsad Prnjavorac“ su danas učenici i nastavnici simbolično obilježili Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana od čega je 102 djece. Dan bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992. godine kada su u Prijedoru vlasti bosanskih Srba putem lokalnog radija izdale naredbu kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježe svoje kuće i stanove bijelim zastavama ili čaršafima, te pri izlasku iz kuće stave bijele trake oko rukava. Taj dan su počela brutalna ubistva, mučenja i protjerivanje prijedorskih Bošnjaka.

Učenici  sedmog i osmog razreda su uz pomoć nastavnice Edine Kahvedžić, na ulazu u školu vezali bijele trake svim učenicima i nastavnicima u znak sjećanja na stravične zločine koji su počinjeni u Prijedoru u periodu od aprila do augusta 1992. godine. Pored te aktivnosti napisali su prigodan referat o Danu bijelih traka koji je pročitan u prvoj i drugoj smjeni svim učenicima kako bi učenici bili upoznati s onim što se dogodilo u Prijedoru.

Na događaju je istaknuto da je vrlo važno njegovati kulturu sjećanja i učiti mlade generacije šta se u BiH dešavalo tokom agresije. Prijedorske žrtve ne smiju biti zaboravljene, poručili su iz OŠ „Mirsad Prnjavorac“.