Naslovnica VIJESTI INFO U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA „SAHAN“ U VOGOŠĆANSKOJ KINO SALI ODRŽAN TREĆI...

U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA „SAHAN“ U VOGOŠĆANSKOJ KINO SALI ODRŽAN TREĆI ETNO STREET ART FESTIVAL

258

Povodom 17. oktobra –  Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine u kino sali u Vogošći  održano je takmičenje u pletenju vunenih čarapa,  koje  su organizovale  vrijedne članice Udruženja  “Sahan” .   Osim domaćina  u vještini pletenja priglavaka predstavile su se i članice prijateljskih udruženja i to:  “Žene Stupnog Dola”  iz Vareša,  „Rahvanija“ iz Olova,  “Žene za tradiciju” iz Šerića,  NVO “Ženski interaktivni ruralni centar  – ŽIR” iz Istočnog Sarajeva,  Udruženje građana “Čuvari  bosanske krune” . Osim sa ručnim  radom  udruženja su se pokazala i u izradi domaćih  proizvoda.

” Ovo je treći po redu festival koji organizujemo, zadovoljne smo odzivom, izabrali smo pobjednice, uručili skromne nagrade. Potrudili smo se napraviti i kvalitetan zabavni dio programa. Svakako želja nam je da ovo preraste u tradiciju. ” – rekla je predsjednica Udruženja  “Sahan” Fikreta Nazifović.

Nije izostao ni kulturno- umjetnički program u kojem su se nizale sevdalinke, glumčke tačke, folklor, a  nastupili su  Alma Subašić – Omerović i Damir Galijašević, Refija Muslić, najmlađi članovi KUD Vogošća, vokalno – instrumentalni ansambl “Nota”, djevojčice Ilhana Pojata i Ajša Hasanspahić te plesni studio “Freeze”. Dodajmo i to da su prva  tri mjesta zauzele žene iz gostujućih  udrženja i osvojile vrijedne nagrade.   Sama pobjeda i nije primarna u ovom takmičenju, najvažnije je  druženje i ljubav prema bogatoj BH tradiciji, a da ima lijepu  budućnost  potvrdile su učesnice obećavši da će opet doći.