Naslovnica VIJESTI INFO U OPĆINI VOGOŠĆA IZGRAĐENA PRVA RASKRSNICA SA KRUŽNIM TOKOM NA LOKALNOJ SAOBRAĆAJNICI

U OPĆINI VOGOŠĆA IZGRAĐENA PRVA RASKRSNICA SA KRUŽNIM TOKOM NA LOKALNOJ SAOBRAĆAJNICI

743

Danas je počelo je asfaltiranje u okviru rekonstrukcije saobraćajnice u ulicama Svrake I i IV. Radove u ulici Svrake I izvodi firma “Bucomerc” d.o.o. iz Kiseljaka.

Prema riječima načelnika Općine Vogošća Edina Smajića, koji je sa saradnicima obišao lokalitet gdje se radovi izvode, vrijednost I faze iznosi cca 500.000 KM, finansira se sredstvima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, a rekonstruisat će se cca 570 m saobraćajnice.

Realizacijom projekta stanovnici ovog naselja dobiće modernu saobraćajnicu, a izgradnja pješačke staze omogućit će sigurnije kretanje pješaka prema školi i drugim društvenim objektima.

 

Radovi podrazumjevaju rekonstrukciju saobraćajnice u ukupnoj dužini od 1.370 m poprečnog presjeka od dvije saobraćajne trake širine po 3,30 m, sa jednostranom pješačkom stazom širine 1,60 m. Konstrukcija saobraćajnice se sastoji od tampona 40 cm, nosivog sloja od 6 cm i habajućeg sloja od 4 cm. Pored toga rekonstrukcija podrazumjeva i izgradnju dijela kolektora za odvodnju oborinskih voda, izgradnju pješačke staze i asfaltiranje. Odvodnja će se riješiti kvadratnim slivnicima u novoizgrađeni oborinski kolektor dužine oko 800 m.

Načelnik Smajić je istakao da se radovi na ovoj saobraćajnici nastavljaju jer su obezbijeđena sredstva za II fazu i izabran izvođač i čim se riješe neki manji imovinsko – pravni problemi izgradnja će biti nastavljena prema planu.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.