Naslovnica VIJESTI INFO UPRILIČENO SVEČANO DRUŽENJE ZA ŽENE U ISLAMSKOM CENTRU U VOGOŠĆI

UPRILIČENO SVEČANO DRUŽENJE ZA ŽENE U ISLAMSKOM CENTRU U VOGOŠĆI

996

Od 2012. godine pri Islamskoj zajednici počeo je djelovati i ženski aktivizam, gdje su se organizovale džematlijke kako bi kreirale sadržaje prema potrebama žena.

Različita predavanja o ženskim pitanjima, učenje Kur'ana, različiti kursevi, samo su neki od sadržaja koji se organizuju samo za žene.

Vrijedne vogošćanske džematlijke  na čelu sa koordinatoricom Hajrom Imamović-Zulum pokrenule su brojne aktivnosti kao što su učenje arapskog pisma, učenje hatme sa tefsirom, tedžvid, hifz Kur'ana, učenje Amme džuza i Tebareke džuza, Amme džuz za tinejdžerice, online hifz, Arapski jezik kroz Kur'an, radionice za djecu, dječiji hor, posjete starijim džematlijkama, posjete bolesnima, humanitarni rad, džematske posjete drugim džematima, kao i brojna predavanja, seminari i druženja.

Iako je na početku bilo teško okupiti žene i prilagoditi se njihovim obavezama, ustrajnost koju su pokazale vogošćanke već sada daju izuzetno dobre rezultate.

Svečanost koja je održana u nedjelju u Islamskom centru u Vogošći  povodom završetka hatme Kur'ana za 33 polaznice dokaz je predanog rada.

Prema riječima Adne Zulić, koordinatorice za ženski aktivizam pri medžlisu IZ Sarajevo, vogošćanski džemat jedan je od najaktivinijih što pokazuju i brojni projekti koji se kontinuirano provode.

Sve žene koje se žele uključiti u neku od aktivnosti, više informacija mogu pronaći na facebook stranici džemata ili kod imama Muslije ef. Čelikovića  u Islamskom centru u Vogošći.