Naslovnica VIJESTI INFO U 2019.GODINI TREBALO BI BITI SANIRANO OSAM KLIZIŠTA NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA

U 2019.GODINI TREBALO BI BITI SANIRANO OSAM KLIZIŠTA NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA

100

Već je poznato da je općina Vogošća jedna od najugroženijih kada su u pitanja klizišta. Svake godine sanira se nekoliko klizišta koja ugrožavaju ljude, materijalna dobra ili komunikacije. Procedure koje je potrebno provesti da bi se saniralo klizište komplikovane su pa i to osim nedostatka novčanih sredstava usporava sanaciju nekog klizišta. Komplikovanost sistema i procedura za sanaciju klizišta nabolje se pokazalo na slučaju klizišta Svrake IV, koje se ponovo aktiviralo prošle godine i ugrozilo ne samo materijalna dobra nego i živote ljudi. Ove godine klizište bi trebalo biti sanirano. U toku prošle godine urađena je projektna dokumentacija i geotehnički istražni radovi, a ove godine biće zatražena dozvola za građevinske radove. Kako bi se zaštitili životi ljudi nekoliko porodica koje su  živjele na ovom lokalitetu morale su biti iseljene.

Uz klizište Svrake IV, na području općine Vogošća u ovoj godini trebalo bi biti sanirano ukupno 8 klizišta, u saradnji sa Zavodom za izgradnju KS.

Sanacija klizišta Svrake IV prioritet je za sanaciju jer porodice čija je imovina ugrožena sa nestrpljenjem čekaju da se vrate u svoje domove  koje su napustili početkom aprila prošle godine.