Naslovnica VIJESTI INFO TRIFUNOVIĆ: KOMANDANTA VUKOVIĆA VOZIO NA ŽUČ

TRIFUNOVIĆ: KOMANDANTA VUKOVIĆA VOZIO NA ŽUČ

66

Na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Odbrane Miladina Trifunovića ispričao je kako je s komandantom Vukotom Vukovićem u septembru 1992. išao na brdo Žuč.
Radoslav Koprivica je naveo da je u proljeće 1992. bio pripadnik Krivoglavačkog bataljona. Kazao je da su iz Rajlovca išli da popravljaju rovove na Žuči.
“Glavni je bio Vukota Vuković, a gore nas je poslao neki major”, rekao je svjedok.
On je dodao da je na Žuči bilo istureno komandno mjesto (IKM) Rajlovačke brigade.
Koprivica je kazao da je u septembru radio na vezi u Rajlovcu i da su ga pozvali da dođe na Žuč kada je poginuo Vukovićev vozač. Prema njegovim riječima, to je bilo 18. septembra.
“Gore je bila luda kuća, bilo je ranjenih, poginulih”, rekao je svjedok.
On je naveo da je čuo da je ranjen bio i Miladin Trifunović.
Koprivica je kazao da je tada postao Vukovićev vozač i da su često išli na Žuč, gdje su se vodile borbe, te da ga je vozio i u Vogošću.
Svjedok je rekao da nije vidio da je na Žuči bilo lica koja nisu bila u uniformi, kao i da je neko vođen u živi štit.
On je pojasnio da je dolazio do IKM-a na Žuči, a da su linije bile udaljene oko 200 metara. Dodao je da, kada je dolazio 18. septembra, “već su bili odvukli ranjene”. Naveo je da Trifunovića nije viđao na Žuči.
Trifunović, nekadašnji komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za učešće u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.
Kako se navodi u optužnici, Trifunović je davao saglasnost podređenima da civile zatvorene u “Planjinoj kući” odvode i koriste ih za radove na prvim linijama borbenih djelovanja, iako je znao da to nije sigurno.
Nastavak suđenja je 13. septembra.

/preuzeto sa BIRN BIH/