Naslovnica VIJESTI INFO TINTOR: “POMOZ BOG, JUNACI”

TINTOR: “POMOZ BOG, JUNACI”

260

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da joj je optuženi Jovan Tintor, kao komandant Krizog štaba, bio nadređeni za vrijeme dok je radila kao administrativni radnik u hotelu “Park”.
Svjedokinja D-2 je ispričala da je od sredine aprila 1992. godine boravila u Vogošći i da je neko vrijeme boravila u kući optuženog Tintora. Krajem istog mjeseca, kada je prešla u hotel “Park”, kako je rekla, radila je administrativne poslove. U to vrijeme, prema njenim riječima, nadređeni joj je bio Tintor.
Navela je da je Tintora upoznala 1991., kada je funkcionerima Srpske demokratke stranke (SDS) prevodila s engleskog jezika.
“To je čovjek koji nije imao hrabrosti, samohvalisavac i nije osoba kojoj bih ja vjerovala”, istakla je ona.
Svjedokinja D-2 je rekla da je krajem aprila 1992. zgrada općine Vogošća preuzeta od grupe ljudi u kojoj je bio u Tintor, dodavši da prilikom “preuzimanja” nije bilo nasilja, ni izbacivanja radnika i da nije ispaljen nijedan metak.
Cilj preuzimanja opštine je bio, prema riječima svjedokinje, da “sve nekako funkcioniše i da opština dobije srpsku upravu”.
Ona je kazala da je zajedno s kolegicom Brankom Cvijetić u hotelu “Park” pravila potvrde, odnosno dozvole za ljude koji bi iskazali želju da izađu iz Vogošće. Propusnice, dodala je svjedokinja, mahom su tražili civili bošnjačke nacionalnosti, ali je bilo i porodica srpske nacionalnosti koji su iskazali želju. Rekla je da nikome nije odbijen zahtjev za izlazak.
“Dođe na recepciju, popuni obrazac. Ja to odnesem na potpis. Neke je potpisivao Tintor, neke sam i ja potpisivala. Vodili smo i knjigu protokola za to, kopije smo čuvali… Dok sam radila u hotelu nadređeni je bio Tintor. On je bio komandant Kriznog štaba. Tako nekako je funkcija bila”, posvjedočila je ona, dodavši da nikada nije bila svjedok prisilnog iseljavanja.
Tužilaštvo BiH tereti Tintora, kao bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.
Prema njenim riječima, u Vogošći su postojale dvije vojne formacije – jedna pod komandom Tintora, a druga pod komandom Bore Radića. Prisjetila se događaja ispred hotela kada je Tintor postrojio formaciju i obratio im se riječima: “Pomoz Bog, junaci”.
Svjedokinja je rekla da su ti momci, koje je Tintor postrojavao, neko vrijeme bili na obezbjeđenju fabrika “Pretis” i “Tas”.
Suđenje se nastavlja 11. juna.

/PREUZETO SA BIRN BIH/