Naslovnica VIJESTI INFO SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA: U BIH VELIKI BROJ GRAĐANA U STANJU...

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA: U BIH VELIKI BROJ GRAĐANA U STANJU SOCIJALNE POTREBE

186

Međunardni dan borbe protiv siromaštva se obilježava svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju.

U općini Vogošća postoji nekoliko organizacija i udruženja koje kroz redovne aktivnosti pomažu socijalno ugroženim građanima. Svakodnevno Crveni križ naše općine dijeli obroke za 152 korisnika. Njihov broj se u protekla 3 mjeseca nije povećavao. Spiskovi se redovno dostavljaju putem Centra za socijalni rad, ali je stvarni broj građana koji žive na granici siromaštva mnogo veći.

U Osnovnom odboru “Mrehamet” Vogošća, također nastoje pružiti pomoć što većem broju porodica. Na evidenciji vogošćanskog Merhameta nalaze se 72 porodice kojima se povremeno dodjeljuju prehrambeni i higijenski paketi. Slična situacija je i u Omladinskom udruženju “Tempo” u kojem se na osnovu spiskova Centra za socijalni rad svakog mjeseca dijele porodični paketi.

BiH i dalje spada u red onih zemalja u kojima je borba protiv siromaštva gorući problem. Podaci govore da je 48% stanovništva na granici siromaštva, dok 18% živi ispod te granice. Na ovaj dan javnosti se želi skrenuti pažnja na sve veći broj onih koji teško žive, ali i na osobe koje su svojim humanitarnim radom učinile mnogo u borbi protiv bijede i gladnih u svijetu.