Naslovnica VIJESTI INFO SVESTRANA LILA DELALIĆ USPJEŠNA I U PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI POVRĆA

SVESTRANA LILA DELALIĆ USPJEŠNA I U PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI POVRĆA

2830

Elvira Delalić sa Kobilje Glave, poznatija kao Lila, svestrana je i kreativna žena velikog srca jer je više puta pokazala svoju hrabrost i solidarnost. Gotovo cijeli život se bavi privatnim biznisom, a odvijek se je željela okušati i u poljoprivrednoj proizvodnji. Tako je na svom imanju na Kobiljoj Glavi podigla tri plastenika u  kojima uzgaja različite sezonske kulture povrća. Kao u svemu drugom i u ovom poslu se odlično snašla, jer je po prirodi radoznala i spremna za učenje novih stvari. Lilu smo posjetili u njenim plastenicima u kojima će uskoro moći ubirati salatu i špinat.

Kaže da je „dijete iz haustora“ i da nije imala priliku baviti se ovakvom vrstom posla i da nije očekivala da će povrće uzgajati sa ovoliko ljubavi i entuzijazma. Prvi plastenik je postavila u jesen 2018.godine, nakon čega je se izborila za još dva plastenika. Urodom je prezadovoljna, za plasman nije brinula, a sve ono što nije plasirala na tržište je iskoristila za pravljenje zimnice. Prave, domaće zimnice po tradicionalnim receptima koje možete kupiti na njenom imanju.

U razgovoru sa ovom ženom koja ima posebnu energiju saznali smo da se uzgoj povrća u zaštićenom prostoru itekako isplati, kao i to da je neophodna stalna edukacija i učenje o ovom, često zahtjevnom poslu. Na području Općine Vogošća stanovnici povrće uglavnom uzgajaju na tradicionalan način, koristeći prirodno đubrvo uz malo ili nimalo hemijskih supstanci. Tako to radi i naša Lila koja posjetu ekipe TV Vogošća ponovo očekuje u februaru naredne godine.