Naslovnica VIJESTI INFO SVE U ZNAKU DANA ZALJUBLJENIH

SVE U ZNAKU DANA ZALJUBLJENIH

157

Pokloni, uglavnom baloni u obliku srca i cvijeće sa plišanim igračkama su najkarakterističniji pokloni za Dan zaljubljenih – 14. februar.  Parovi širom svijeta danas posvećuju posebno vrijeme jedno drugom i uživaju u ljubavi.

Valentinovo je uz 8. mart tradicionalno dan kada se najviše prodaje crvenih ruža koje prema nepisanom pravilu simboliziraju ljubav. Osim cvijeća zaljubljeni jedni drugima rado kupuju srca sa romantičnim porukama, plišane igračke i slično, kazala nam je trgovkinja Zorica Teofilović.

Tradicija obilježavanja Valentinova je različita u zemljama širom svijeta. Negdje je običaj da djevojke dobiju odjeću od mladića, Škoti recimo pišu romantična pisma i ostavljaju ih na pragu djevojaka, Italijani rado posjećuju Veronu a Tajlanđani Dan zaljubljenih slave dva dana. U BiH je 14. februar dan kako i ostali, zaljubljeni parovi imaju svoje trenutke svakoga dana, danas možda malo posebnije.  Za ostale koji romantiku smatraju precijenjenom 14. februar je samo jedan u nizu komercijalnih praznika.