Naslovnica VIJESTI INFO SUŠA JE RIBARIMA JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA

SUŠA JE RIBARIMA JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA

93

Prema informacijama Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije Evropske zemlje bi se mogle susresti sa najvećom sušom u posljednjih nekoliko godina. Vodostaji rijeka su na rekordno niskim nivoima, a i Bosna i Hercegovina ima isti problem. U posljednih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan deficit padavina koji je uslovio sušu u poljoprivredi, ali i ostalim granama privrede. Ribolov kao grana privrede također je ugrožena. Vogošćanski ribari također imaju problem kao i svi ostali. Na visokim temperaturama ribari posebno biraju mjesta i vrijeme za pecanje.

Zbog prevelike suše stvaraju se alge u vodenim ekosistemima uzrokuju niz problema, a najznačajniji su kvarenje pitke vode, začepljuju vodene pumpe, filtere i odvode za vodu, a često uzrokuju i zdravstvene probleme životinja i ljudi. Jedan od načina da se riješi ovaj problem jeste korištenje ječma. Ječmena slama je prirodni algistatik i njezino djelovanje testirano je i provjereno u mnogim zemljama svijeta, iako je kod nas ova metoda relativno nepoznata. Potapanjem u vodu slama ispušta tvari koje inhibiraju rast algi, a posebno su djelotvorne na jednostanične zelene alge. Ječmena slama predstavlja jeftinu i ekološki prihvatljivu metodu suzbijanja rasta algi, a posebno je efikasna kada se primjenjuje krajem zime ili u rano proljeće dok je voda hladna i dok se alge nisu namnožile toliko da su već zauzele ekološku nišu i uspostavile stabilnu populaciju.

Upravo zbog visokih temperatura i malog obima padavina je iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo došla preporuka ribolovnim društvima da poduzmu sve mjere očuvanja i spašavanja riba, a u skladu sa mjerama zaštite i korištenja ribljeg fonda.