Naslovnica VIJESTI INFO SUMERO I USAID: UGOVOROM POTPISANIM U VOGOŠĆI NASTAVLJA SE PROJEKAT JAČANJA PROCESA...

SUMERO I USAID: UGOVOROM POTPISANIM U VOGOŠĆI NASTAVLJA SE PROJEKAT JAČANJA PROCESA DEINSTITUCIONALIZACIJE OSOBA S POTEŠKOĆAMA

291

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i Savez Sumero potpisali su u Vogošći Ugovor za jačanje procesa deinstuticionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama u BiH. Deinstuticionalizacija je proces koji označava povratak osoba iz institucija u njihove lokalne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi najviše pet osoba. U tim zajednicama osobe sa poteškoćama imaju adekvatnu podršku.

Ugovor su potpisali direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić i direktor Saveza Sumero Haris Haverić.

Sumero je do sada provodeći program „Stanovanje u zajednici uz podršku“ uspio zbrinuti oko 100 osoba s poteškoćama u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo.

“USAID i Ambasada SAD-a u Sarajevu već skoro deceniju podržavaju rad Sumera i ovaj novi Ugovor je pokazatelj dosljednosti i pokazatelj da su osobe s intelektualnim poteškoćama ipak izašle iz zavoda i institucija”, izjavio je direktor Saveza Sumero Haris Haverić.

Ugovor je vrijedan 214.500 KM a njegova realizacija trajaće naredne dvije godine.