Naslovnica VIJESTI INFO STUPANJE NA SNAGU ZAKONA O UREĐENJU SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO

STUPANJE NA SNAGU ZAKONA O UREĐENJU SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO

263

S obzirom na činjenicu da je dana 03.08.2017. godine u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, broj: 30/17, objavljen Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, koji je danas stupio na snagu, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će u narednom periodu do stvaranja uslova I primjene istog u potpunosti, upoznavati I upozoravati građane na odredbe pomenutog Zakona.
Ovom prilikom posebno skrećemo pažnju na primjenu sljedećih odredbi Zakona i to:
Član 33. Stav 2
Zabranjeno je vozačima motocikla, lakog motocikla i mopeda upravljanje na jednom točku.
član 35. Stav 2
Trotoarima i drugim površinama, koje su namijenjene za kretanje pješaka mogu se kretati: pješaci, dječija prevozna sredstva (dječiji bicikl, tricikl) kojim upravljaju djeca do dvanaeste godine života brzinom koja nije veća od brzine hoda pješaka.
član 39. Stav 4
Zabranjuje se kretanje bicikala i mopeda na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka, kao i električnih balansirajućih skutera na jedan ili dva točka.
član 40. Stav 1
Snabdjevanje poslovnih objekata koji se nalaze uz saobraćajnice vrši se do 7 sati za tekući dan za sve objekte koji nemaju obezbjeđen poseban prostor namijenjen za zaustavljanje dostavnih vozila.
član 41. Stav 1
Odvoz smeća na području Općina Stari Grad i Centar, (glavne primarne saobraćajnice na dionici Vijećnica – Marijin Dvor u oba smjera i u ulicama unutar ovog prstena) vrši se do 7 sati za tekući dan po prioritetima.
član 47. Stav 1
Kretanje pješačkim zonama odobrit će se motornim vozilima čija ukupna masa ne prelazi 3.500 kg.
član 70. Stav 1
Za vrijeme kretanja vozila zabranjeno je uskakati u vozilo, iskakati iz vozila, otvarati vrata, naginjati se van vozila, kačiti se za vozilo i voziti na spoljnim dijelovima vozila.
i član 86. Stav 1.
Zabranjeno je na javnoj cesti, parking prostoru, javnoj garaži, trotoaru i drugim saobraćajnim površinama parkirati oštećena, dotrajala, napuštena i neregistrovana vozila i olupine, nanositi blato na cestu sa savremenim kolovozom ili ostavljati ili bacati otpatke ili predmete i materije koji mogu da ometaju ili ugrožavaju saobraćaj ili zagađuju okolinu.

Integralni tekst Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo možete pogledati ovdje.

/Preuzeto sa mup.ks.gov.ba/