Naslovnica VIJESTI INFO STRUČNJACI SAVJETUJU REDOVNU POSJETU OFTALMOLOGU

STRUČNJACI SAVJETUJU REDOVNU POSJETU OFTALMOLOGU

58

Bez obzira imate li problema sa vidom ili ne bilo bi dobro godišnje posjetiti oftalmologa I saznati imamo li problema sa vidom. Doktora treba odmah posjetiti ukoliko primijetimo da imamo probleme sa čitanjem, zamor očiju, glavobolje, zamagljenu sliku…Ukoliko se promjene u vidu, ili zdravlju oka ne uoče na vrijeme, ili zanemare, odlaganje može dovesti do trajnijih poremećaja i gubitka dijela vidne oštrine.

Prilikom posjete oftalmologu utvrdiće se da li je došlo samo do gubitka vidne oštrine zbog promjene u dioptriji zbog dugog rada za računarom, ili se radi o mladoj osobi koja još raste pa je moguće da je zbog rasta očne jabučice došlo i do porasta kratkovidnosti. Kod starijih iznad 50. godine života može se raditi o pojavi sive mrene, ili katarakte, pojavi promjena u području žute pjege na mrežnici (pozadini oka), pojavi, ili zanemarenom stanju glaukomske bolesti, kao i promjenama koje uzrokuje šećerna bolest na cirkulaciji i mrežnici oka, druge cirkulacijske bolesti oka itd.

Naša ekipa je posjetila vogošćansku optiku “Lens” i od ljubazne Lejle Ibišević saznali da građani mogu svakodnevno doći i saznati imaju li dioptriju ili neke druge problem sa očima i vidom. Tako da se preporučuju redovni pregledi jedanput godišnje za zdrave osobe, a više puta godišnje za one koji boluju od kroničnih bolesti, omogućiti će bolje očuvanje zdravlja očiju i dobar vid do duboke starosti.