Naslovnica VIJESTI INFO SPORAZUM HASANSPAHIĆ-SMAJIĆ: 444.173 KM ZA SANACIJU KLIZIŠTA, IZGRADNJU I SANACIJU KANALIZACIONE MREŽE...

SPORAZUM HASANSPAHIĆ-SMAJIĆ: 444.173 KM ZA SANACIJU KLIZIŠTA, IZGRADNJU I SANACIJU KANALIZACIONE MREŽE NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA

137

Sporazumom kojeg su danas potpisali ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić i načelnik naše općine Edin Smajić definisano je da sredstva u iznosu od 444.173 KM budu utrošena za sufinansiranje projekata sanacije klizišta, te izgradnje i sanacije kanalizacione mreže na četiri lokacije na području općine Vogošća. Radi se o sredstvima iz Bužeta KS, a kako je obrazložio ministar Hasanspahić, ovo je drugi krug potpisivanja sporazuma, nakon što je prvi potpisan u julu ove godine.

Načelnik Smajić je pojasnio da će sporazumom biti izdvojena sredstva za četiri projekta. S tim u vezi,  200.000 KM biće uloženo za izgradnju kišne i fekalne kanalizacije u naselju Gornja Jošanica I , čime će se  osigurati prikupljanje i kontrola odvođenja  otpadnih voda kroz primarni i sekundarni odvodni sistem. Obuhvaćeno je i rješavanje kanalizacone mreže za 50 domaćinstava sa mogućom tendencijom rasta.  Sredstvima u iznosu 100.000 KM planirano je sufinansiranje projekta izgradnje kišne i fekalne kanalizacije u naselju Hotonj IV, nakon čega će kanalizaciona mreža sanitarnih otpadnih voda  moći opsluživati 300 domaćinstava odnosno 1000 stanovnika. Ovom prilikom je najavljeno da će se za nastavak radova na projektu koji se realizuje već tri godine, a koji podrazumijeva izgradnju kanalizacije u dijelu naselja Hotonj I osigurati sredstva u iznosu od 94.173  KM. Izgrađena kanalizaciona mreža će opsluživati oko 20 domaćinstava.  Dodatni radovi na sanaciji klizišta Stara cesta – Zukića brdo koštat će 50.000 KM čime će se, kroz izgradnju preostalog dijela kanalizacione mreže i rekonstrukcije zajedničke septičke jame za    30-ak domaćinstava, zaokružiti sanacija klizišta Stara cesta – Zukića brdo.

 

Ministar Hasnspahić je izrazio nadu da će sufinansiranje važnih projekata kako u Vogošći tako i drugim općinama KS biti nastavljeno i u 2016.godini.