Naslovnica VIJESTI INFO SKUPŠTINA ZABRANILA SMJEŠTAJ MIGRANATA U NAPUŠTENE KASARNE NA PODRUČJU KS

SKUPŠTINA ZABRANILA SMJEŠTAJ MIGRANATA U NAPUŠTENE KASARNE NA PODRUČJU KS

554

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu zastupnice Bilsene Šahmana da se zabrani smještanje ilegalnih migranata u napuštene kasarne na području KS bez uključivanja šire društvene zajednice, kao i institucija KS, posebno Vlade KS i resornih ministarstava, MUP-a KS i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Ova Odluka je bila povod za intervju sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem koji ističe da je nedopustivo da se kasarna u Semizovcu može koristiti za smještaj migranata, i to iz više razloga.

Načelnik Smajić ističe da se kasarna nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole sa oko 350 učenika. Osim toga kasarna u Semizovcu se nalazi u strogom centru ovog naselja, centru prema kojem gravitiraju stanovnici tri mjesne zajednice, Semizovac, Svrake i Gora.  Preko puta i u neposrednoj blizini kasarne nalaze se četiri autobuska stajališta koja koriste građani, a ponajčešće srednjoškolci i studenti.

Još jedan od razloga zbog čega kasarnu u Semizovcu ne treba koristiti za smještaj migranata je planirana izgradnja Nove industrijske zone na ovom lokalitetu.

Sve strukture javnog života u Vogošći su jednoglasne u ocjeni da migrante, ni u kom slučaju ne treba smjestiti u prostor kasarne u Semizovcu, a o tome je identičan stav imalo i Općinsko vijeće na sjednici od 26.09.2019.godine. Primjetna je uznemirenost među građanima koji putem društvenih mreža upućuju apele Općini Vogošća da spriječi korištenje kasarne u svrhu smještaja migranata. Savjeti Mjesne zajednice Semizovac i Mjesne zajednice Svrake održali su hitne sastanke i to isto zatražili od Općine Vogošća.