Naslovnica VIJESTI INFO SIGURNOST UČESNIKA U SAOBRAĆAJU U VELIKOJ MJERI ZAVISI OD NJIH SAMIH

SIGURNOST UČESNIKA U SAOBRAĆAJU U VELIKOJ MJERI ZAVISI OD NJIH SAMIH

58

Dvije nedavne  teške željezničke nesreće, jedna sa smrtnim ishodom a druga sa teškom amputacijom, duboko su potresle javnost i ponovo aktuelizirale pitanje sigurnosti učesnika u saobraćaju.  Nažalost svjedočimo i čestim sudarima na cestama. Bezbjednost učesnika u saobraćaju dobrim  dijelom zavisi od njih samih,  odnosno  njihovog ponašanja u saobraćaju.    I vozači  i pješaci  moraju poštovati saobraćajne propise,  pridržavati se uputa službenih lica,  kretati se i prelaziti ulicu na zato predviđenim mjestima.  Nažalost to  često nije tako, a posljedice su gubici života, teške povrede i u ovoj priči manje bitni veliki materijalni izdaci. Posebno opasno je nepoštovanje saobraćajne signalizacije.

“Rampa zna biti spuštena, oni ne čekaju, prođu kolima slome je i tako ostave. Ne pazi se, signalizacija radi.” – rekla je jedna stanovnica Semizovca.

Ispravni prelasci ulice na putu od kuće do škole, korištenje potputnjaka i disciplina vrlo su važni za sigurnost najmlađih učesnika u saobraćaju. Učenici OŠ „Porodice ef. Ramić“ su nam objasnili da često o ovoj temi razgovaraju sa učiteljima i roditeljima i da koriste prolaz ispod mosta na dolasku i odlasku.

Direktor škole Šemso Pačariz takođe kaže da se sa djecom često govori o ovoj temi i da je prolaz ispod mosta uvijek čist i prohodan. “Apelujem i na djecu i roditelje da paze i koriste prolaz. Mi se trudimo da je čist i prohodan uvijek.  Ovaj pravac ovdje je opasan, vozači često znaju dodati gas, tako da moramo svi paziti. ”

Uz sve  dobre stvari koje je donijela moderna tehnologija, upotreba telefona, slušalica i slično u sabraćaju mora biti kontrolisana jer sve to može dovesti do užasnih posljedica.