Naslovnica VIJESTI INFO SEZONA KRPELJA – KAKO SE ZAŠTITITI?

SEZONA KRPELJA – KAKO SE ZAŠTITITI?

402

Ljeto je period kada mnogo više vremena provodimo na otvorenom. Međutim, boravak na izletištima, baštama i drugim zelenim površinama nosi opasnost od ujeda različitih insekata.

Većina uboda ovih insekata je bezopasna, ali liječnici pozivaju na oprez i u slučaju uboda preporučuju obavezno javljanje liječniku.

Dr. Amela Hamzić iz DZ Vogošća kaže da se krpelji kod ljudi najčešće „ugnijezde“ na pregibima, vlasištu i dijelovima tijela podložnim znoju. Kod uboda krpelja vrlo je važno njihovo pravilno uklanjanje. Krpelji su paraziti, poznate su različite vrste najčešće se „ugnijezde“ na pregibima, vlasištu tj. uglavnom na dijelovima tijela podložnim znojenju. Neki su prenosioci opasnih bolesti.

Postoje različite vrste, svi krpelji nisu prenosioci bakterija. Ljude njačešće napadaju tzv pseći krpelji. Oprez je vazan i najbolja je preventiva. Za boravak u prirodi reporučuje se nošenje prikladne odjeće i obuće dugi rukavi i nogavice, uvučene čarape, zatvorene cipele. Odjeća bi trebala biti svijetlih boja jer se na njoj krpelji lakše uočavaju.