Naslovnica VIJESTI INFO ŠEST GODINA NAKON TEŠKE DIJAGNOZE, SAMIR HOŽBO ŽIVI POTPUNO ZDRAV I ISPUNJEN...

ŠEST GODINA NAKON TEŠKE DIJAGNOZE, SAMIR HOŽBO ŽIVI POTPUNO ZDRAV I ISPUNJEN ŽIVOT

1277

Mladić koji će vas na prvu osvojiti predivnim osmijehom, Samir Hožbo sa rakom limfnih žlijezda se suočio u svoj petnaestoj godini, prošao višemjesečno iscrpljujuće liječenje, terapije, pretrage, operacije, oporavak. Danas je u potpunosti izliječen i živi zdrav život.

Jedan od aktivnih članova grupe MladiCe koja je osnovana po uzoru na evropske grupe mladih liječenih od raka, sa ciljem da daju podršku oboljelim mališanima i njihovim roditeljima te vlastitim iskustvima  pokažu  da je rak pobjediv.  Iako je školovanje morao prekinuti, u  međuvremenu je sve to nadoknadio i završio dvije srednje škole. Bavi se folklorom, svira nekoliko instrumenata, prilično vedrog i nemirnog duha, ovaj dvadestdvogodišnji borac  je inspiracija djeci i porodicama koje  prolaze svoje najteže dane.

Svaka ovakva priča je emotivna i vraća sjećanja na onaj najteži period. Kako se bolest javila kada mu je bilo petnaest godina i kada je već razmišljao o medicini kao životnom opredjeljenju, o svom stanju je znao od početka. Kaže straha nije bilo, gubitak kose nije mu teško pao jer su ga tješili da su samo “opasni” momci ćelavi, ali kaže da je teško bilo izostajati iz škole i na neko vrijeme zaboraviti drugove. Bolest danas vidi kao jedno iskušenje kroz koje je prošao uz nesebičnu podršku svojih najbližih – roditelja, prijatelja, ljekara, a to je najvažnije svakoj oboljeloj osobi.

Svojim vlastitim životnim primjerom Samir iznova i iznova potvrđuje da se sa pozitivnim stavom i odnosom prema životu i najveći problemi mogu riješiti.

Brojni su slučajevi onih koji su, nakon liječenja i godina teške borbe dobili bitku protiv zloćudne  bolesti. Takvi primjeri  ohrabruju i ostavljaju utisak da uvijek postoji  nova  šansa. Naš zadatak je da im damo podršku, jedan osmijeh i lijepa riječ biće dovoljni.  Neka 30. septembar ne bude posljednji dan kampanje, podrška  djeci oboljeloj od raka je potrebna svakoga dana.