Naslovnica VIJESTI ŠEFIK GAJEVIĆ: PLANINARENJE ČINI OSOBU SRETNIJOM I UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA

ŠEFIK GAJEVIĆ: PLANINARENJE ČINI OSOBU SRETNIJOM I UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA

123

Prošle se godine znatno povećao broj ljudi koji istražuju brda i planine, a mnogi to rade nepripremljeni i bez adekvatne opreme. Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova, naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim vidicima, upoznavati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom  zraku predstavlja aktivan način odmora koji uprkos uloženom fizičkom naporu čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom. To nam je potvrdio i naš sugrađanin Šefik Gajević, koji je već dugi niz godina član PD “Planinar” i bavi se planinarenjem. Kazao nam je da oni koji žele da se bave planinarenjem iskustvo i vještina stiču se godinama i novi se planinari ne bi trebali nepripremljeni upućivati na izlete kojima nisu dorasli jer se, precjenjujući svoje sposobnosti, lako mogu dovesti u opasnost.

Radi brojnih razloga, najbolje je početi planinariti u okviru nekog planinarskog društva ili kluba. Planinarska društva rado primaju nove članove te im omogućuju da pod vodstvom iskusnijih planinara organizirano obilaze mnoge zanimljive planine i planinarska odredišta. Vogošćani mogu postati član PD “Planinar” i prepustiti se uživanju u planinarskim pohodima.

U početku nije nužno nabaviti svu opremu. Oprema se nabavlja i upotpunjuje postepeno, kao i planinarsko iskustvo. Život ispunjen boravkom i kretanjem u prirodi, čini osobu sretnijom i utiče na kvalitet života. Pa kako onda ne postati planinar pokreni se i učino svoj život ljepšim poručio je iskusni planinar Šefik Gajević.