Naslovnica VIJESTI INFO SASTANAK NENADIĆ-SMAJIĆ: PRVA TRANSVERZALA OSTAJE NULTI PRIORITET

SASTANAK NENADIĆ-SMAJIĆ: PRVA TRANSVERZALA OSTAJE NULTI PRIORITET

229

Na poziv premijera KS Maria Nenadića delegacija Općine Vogošća  predvođena načelnikom Edinom Smajićem prisustvovala je prvom zvaničnom sastanku novog premijera sa predstavnicima jedne lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo. Sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja Adi Kalem i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Premijer Nenadić je naglasio da će Vlada koju predvodi imati senzibiliteta za potrebe građana Vogošće i da svaka od devet zvijezda na grbu Kantona Sarajevo koje simboliziraju općine mora biti jednako važna. Premijer Nenadić je kazao da je  strateško opredjeljenje Vlade otvaranje Kantona Sarajevo i da je u tom smislu rješavanje saobraćaja prema Vogošći nulti prioritet. U tom smislu premijer je pomenuo dva vrlo važna projekta, a to su izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa Sarajevom trolejbuskim saobraćajem. Nenadić je najavio da će vrlo brzo posjetiti Vogošću, te izrazio želju da se uspostavi redovna dinamika sastanaka prvih ljudi Kantona Sarajevo i lokalnih zajednica.

Ministar Kalem je najavio da će već na jesen biti operativna sredstva za obnovu kontaktne mreže trolejbuskog saobraćaja i izgradnju podstanica u Hotonju i Vogošći, dok je ministar Kapidžić pojasnio kako je ovaj projekat važan dio uvođenja električnog saobraćaja što je jedna od strateških mjera za smanjenje zagađenja u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Smajić je izjavio kako je pozitivno iznenađen operativnošću novog premijera koji je svega nekoliko dana po stupanju na dužnost upriličio sastanak. Načelnik Smajić je kazao da ga raduje što su Prva transverzala i uvođenje trolejbuskog saobraćaja prioriteti u radu premijera i njegovih ministara.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim temama kao što je stavljanje u funkciju neperspektivne vojne imovine, definisanje namjene atraktivnog prostora na području Betanije te operacionalizacija aktulenih i budućih projekata.