Naslovnica VIJESTI INFO ŠAH NA OTVORENOM PONOVO OKUPLJA LJUBITELJE OVE DREVNE IGRE U VOGOŠĆI

ŠAH NA OTVORENOM PONOVO OKUPLJA LJUBITELJE OVE DREVNE IGRE U VOGOŠĆI

34

Šah je jedna od najzanimljivijih igara, igraju je i stari i mladi, popularna je u svim slojevima stanovništva. Visoke temperature, kiša, ljeto, zima, ništa ne može spriječiti zaljubljenike u ovu drevnu igru da budu na šahovskom igralištu ispred Upravne zgrade KSC Vogošća.

Vogošćanski penzioneri svoje slobodno vrijeme rado provode na ovom mjestu. Nekada im se pridruže i naši mlađi sugrađani u prijateljskom nadmetanju i druženju.  Šah je misaona igra, zahtijeva razmišljanje i svaki pogrešno odigrani potez može dovesti do poraza, zahtijeva disciplinu, pa tako istinski zaljubljenici, stari vukovi znaju zagalamiti kada protivnika popusti pažnja.  Naši sugrađani kažu da ima i raznih anegdota tokom igre, tako da je osim što je misaona igra i zahtijeva pažnju, zna biti veoma zabavno uz humor i smijeh.

Šah za mnoge nije samo igra, nije samo jedan običan sport, za većinu je to umjetnost koja se treba savladati pomoču uma, kreativnog  razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima i učenju različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije pobjedničke riječi šah-mat.

Ovo mjesto može se reći da je jedno od najpoželjnijih u Vogošći mjesto na kojem nastaju druženja i nova prijateljstva ako je riječ o igračima ili posmatračima.