Naslovnica VIJESTI INFO PROMOVISAN ROMAN ” DUBROVNIK – GRAD NABOŽIĆKI” NATAŠE BARTULA HEBERT

PROMOVISAN ROMAN ” DUBROVNIK – GRAD NABOŽIĆKI” NATAŠE BARTULA HEBERT

38

Knjiga “Dubrovnik, grad Nabožićki” autorice Nataše Bartule Hebert, predstavljena je u okviru manifestacije „Vogošćanski dani“

Autorica opisuje radnje i likove srednjevjekovne Bosne, a ambijent je smješten u starobosanskom gradu Dubrovniku. Ali, historijski kontekst je poslužio autorici da ipak u knjigu smjesti i ljubavnu priču. Glavni lik romana je Paola Mirković. “Pored historijskog, roman ima i romantični karakter. Glavni lik i heroina romana je pratilja i prijateljica kraljice Katarine, Paola Mirković rođena u bosanskom gradu Dubrovniku”.

Autorica opisuje period 1439. godine, vrijeme vladavine kralja Tvrtka drugog Kotromanića i završava se 1463. godine dolaskom Osmanlija.Bartula Hebert je rođena u Ljubini, BiH, a sudbina u koju vjeruje odvela ju je u Kanadu. Prilikom posjete arheološkom nalazištu Dubrovnik bila je impresionirana te je odlučila posvetiti mu veću pažnju.Nataša je publici predstavila i svoje dvije pjesme: „Pjesma mojoj majci“ i „Moj pedalj zemlje“. Specijalni gost večeri bio je kantautor Džani Hot.