Naslovnica VIJESTI INFO PROLJETNE TEMPERATURE OŽIVJELE PČELINJAKE

PROLJETNE TEMPERATURE OŽIVJELE PČELINJAKE

115

Prvi lijepi i  sunčani  dani  bez vjetra sa temperaturama koje se penju  iznad +12 stepeni, pčelari koriste za proljetne preglede košnica,  kako bi se uvijerili da sva pčelinja društva imaju dovoljne zalihe kvalitetne, pravilno raspoređene hrane i napravili uvid u  zdravstveno stanje legala.

Midhat Hodžić jedan od najpoznatijih pčelara u našoj zemlji,  ističe da kod ovakvih pregleda nije potrebno vaditi i pregledati sve okvire. Dovoljno je prekontrolisati  dva do tri, eventulno četiri okvira da bismo sa sigurnošću mogli utvrdiditi zalihe i raspored hrane.  Na ovim pregledima uoče se i simptome koji će uputiti pčelare na eventualno postojanje bolesti. Sve radnje treba ubrzati jer još nije vrijeme da se gnijezda rashlade.

Kada dnevne temperature porastu toliko da pčele svakodnevno  komuniciraju sa okolininom, stići će se  se uslovi za obavljanje prvih detaljnih pčelinjih pregleda. Tada bi se već trebao primjetiti  unos polena sa rano rascvjetalog  bilja drijena, ljubičica, visibaba,  vrba, jagorčevine.. pčelarska sezona tada počinje u punom smislu riječi.