Naslovnica VIJESTI INFO PRIKUPLJANJEM RECIKLAŽNOG MATERIJALA, VOGOŠĆANSKI OSNOVCI DALI DOPRINOS AKCIJI “ČISTA I LIJEPA VOGOŠĆA”

PRIKUPLJANJEM RECIKLAŽNOG MATERIJALA, VOGOŠĆANSKI OSNOVCI DALI DOPRINOS AKCIJI “ČISTA I LIJEPA VOGOŠĆA”

200

U osnovnim školama u Vogošći i ove godine učenici su priklupljali stari papir, karton, plastiku i druge reciklažne materijale, koji su predali firmi Aida-komerc radi daljeg iskorištavanja. U OŠ „Mirsad Prnjavorac“ kroz različite edukatvne sadržaje i djelovanje ekološke sekcije, očuvanju životne okoline se pridaje posebna pažnja, pa će u svom dvorištu već sutra zasaditi i nove sadnice cvijeća.  Ove aktivnosti su u sklopu predstojeće akcije „Čista i lijepa Vogošća“ u kojoj značajnu ulogu imaju učenici.

Novac zarađen od prodaje starog papira i plastike iskoristit će se na više načina. Sredstva će biti potrošena za školu, za nabavku nastavnih sredstava i učila, nagrade i pomoć učenicima i slično, rekao nam je Bakir Roka, učenik ove škole.  Centralni dio tradicionalne manifestacije će se održati u subotu 21. aprila, potvrđeno je učešće oko devet stotina volontera. Doprinos učenika je nemjerljiv jer je jedan o ciljeva akcije učiti mlade generacije o važnosti očuvanja životne sredine.

Prikupljanje sekundarnih sirovina organizovano je u svim vogošćanskim osnovnim školama, a učenici su i ovaj put savjesno odgovorili zadatku i pokazali da su svjesni važnosti reciklaže otpada.