Naslovnica VIJESTI INFO PRIJEM KURBANSKOG MESA U CENTRALNOJ KUHINJI CRVENOG KRIŽA KS I U NARODNOJ...

PRIJEM KURBANSKOG MESA U CENTRALNOJ KUHINJI CRVENOG KRIŽA KS I U NARODNOJ KUHINJI STARI GRAD, U ZAVODU PAZARIĆ ZBOG OGRANIČENIH KAPACITETA NISU U MOGUĆNOSTI VRŠITI PRIJEM KURBANSKOG MESA OD FIZIČKIH LICA

426

Crveni križ Kantona Sarajevo i ove godine organizuje prijem kurbanskog mesa za Centralnu kuhinju, u kojoj se, za građane Kantona Sarajevo, u avgustu mjesecu priprema 1480 obroka dnevno i distribuira na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo.
U toku Bajrama, kurbani se mogu predati u Centralnu kuhinju u ulici Braće Begić br. 11 (Koševsko brdo).
PRVI DAN BAJRAMA (PETAK) 01.09.2017. – OD 10:00 DO 18:00 SATI
DRUGI DAN BAJRAMA (SUBOTA) 02.09.2017. – OD 09:00 DO 16:00 SATI
TREĆI DAN BAJRAMA (NEDJELJA) 03.09.2017. – OD 10:00 DO 14:00 SATI.
Dodatne informacije građani mogu dobiti na slijedeće brojeve telefona: 033 201 218, 062 969 989 i 061 170 277.
Prilikom predaje kurbana, građani trebaju imati dokument o izvršenom veterinarskom pregledu mesa. Prikupljeno kurbansko meso koristit će se za pripremu obroka za korisnike naše kuhinje, obavještavaju iz CK KS.
I iz Narodne kuhinje “Stari Grad” Sarajevo obavještavaju sve donatore kurbanskog mesa da će tokom prva tri dana predstojećeg Kurban-bajrama u prostorijama ove kuhinje u Ulici Halači 6 na Baščaršiji, primati donacije u mesu prema sljedećem rasporedu:
U PETAK 1. SEPTEMBRA 2017. GODINE (Prvi dan Kurban-bajrama) prijem mesa će biti organizovan U PERIODU OD 10 DO 20 SATI. DRUGOG I TREĆEG DANA KURBAN-BAJRAMA 2. i 3. septembra 2017. godine (SUBOTA I NEDJELJA) prijem mesa će biti organizovan U TERMINIMA OD 8 DO 20 SATI. Mole se svi donatori koji svoju donaciju u kurbanskom mesu žele donirati Narodnoj kuhinja „Stari Grad“ da prilikom predaje mesa je potrebno predočiti dokumentaciju o ispravnosti mesa. Bez validne dokumentacije navedena donacija neće biti prihvaćena, jer se samo na ovaj način može kontrolisati ispravnost doniranog mesa.
Također uprava ove kuhinje ponovo podsjeća da podjelu kurbanskog mesa moći će obavljati ovlaštena lica ispred Narodne kuhinje. Pojedinačna podjela kurbanskog mesa od strane neovlaštenih lica u istoj ulici, neće biti dozvoljena. Svi koji se žele blagovremeno informisati o detaljima oko preuzimanja kurbanskog mesa od strane Narodne kuhinje “Stari Grad”, mogu to učiniti na telefon 033 237-189.
Javna ustanova Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić ove godine nije u mogućnosti vršiti prijem kurbanskog mesa od fizičkih osoba.
MESO ĆE SE PRIMATI SAMO OD SUBJEKATA KOJI SU U SKLADU SA ZAKONSKIM PROPISIMA REGISTROVANI ZA KLANJE I PROMET ŽIVOTINJSKOG MESA, te posjeduju urednu dokumentaciju, potvrdu o veterinarsko-zdravstvenom pregledu životinje prije klanja, te ispravnosti mesa poslije klanja.
Ova ustanova će primiti NAJVIŠE PET TONA MESA, shodno materijalno-tehničkim uvjetima koje posjeduje za propisno skladištenje sirovoga mesa u hladnjače, te nemogućnosti raspolaganja viškom dobivenoga mesa.
Usljed popunjavanja raspoloživih kapaciteta i nemogućnosti adekvatnog skladištenja dodatnih količina kurbanskog mesa u SOS Dječijem selu Sarajevo, iz ove ustanove obavještavaju sve cijenjene donatore da u periodu Kurban Bajrama SOS Dječije selo Sarajevo neće biti u mogućnosti primati kurbansko meso od fizičkih lica.
I KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo (Dom Bjelave) obavještava građane i prijatelje Doma da ove godine nisu u mogućnosti vršiti prijem kurbanskog mesa.
“Zahvaljujući svakodnevnim donacijama kurbanskog mesa, koje dostavljaju građani, osigurane su dovoljne količine mesa za potrebe djece i popunjeni ograničeni materijalno-tehnički kapaciteti Doma za skladištenje sirovog mesa”, saopćili su.