Naslovnica VIJESTI INFO PRAVOSLAVCI U NEDJELJU OBILJEŽAVAJU NAJVEĆI PRAZNIK VASKRS

PRAVOSLAVCI U NEDJELJU OBILJEŽAVAJU NAJVEĆI PRAZNIK VASKRS

109

Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik koji predstavlja temelj hrišćanske vjere. Pravoslavci danas širom svijeta obilježavaju Veliki petak, pripremajući se za najveći hrišćanski praznik Vaskrs koji je ove godine u nedjelju 2.maja. Inače, Veliki petak simbolizira stradanje Isusa Krista i njegovo raspeće na kristu. Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, kazao nam je Duško Lalović reljevski paroh.

Vaskrs se obilježava u skladu s epidemiološkim mjerama. U crkvi Svetog oca Nikolaja u Reljevu liturgiju za obilježavanje Vaskrsa će služiti paroh Duško Lalović. Pripreme za Vaskrs obično počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća, a nastavljaju se tokom Velikog petka kada se farbaju uskršnja jaja. Jedan od osnovnih simbola ovog praznika je crveno jaje, a za Vaskrs se pripremaju i druga tradicinalna jela.

Paroh Duško Lalović uputio je čestitku svim pravoslavnim vjernicima za ovaj veliki praznik i istiće da Vaskrs predstavlja pobjedu života nad smrću.