Naslovnica VIJESTI INFO PRAVILNOM ISHRANOM DO JAČEG IMUNOLOŠKOG SISTEMA

PRAVILNOM ISHRANOM DO JAČEG IMUNOLOŠKOG SISTEMA

101

Svake godine kada je pojačana sezona viroza i kada se pojavi gripa, doktori i nutricionisti napominju da se od virusa možete odbraniti i pojedinim namirnicama.

Obzirom da vlada i korona virus razgovarali smo sa dr. Rusmirom Gadžom o preporukama namirnica za održavanje imunološkog sistema u top-formi. Istakao je da pravilnom ishranom itekako možemo uticati na imuni sistem, sezonsko voće i povrće možemo iskorisititi, nikad nećemo pogriješiti sa korištenjem špinata, mladog luka, jagoda, borovnica kao i drugih vrsta povrća i voća. Med, cimet, djumbir također su namirnice koje dr. Gadžo savjetuje da što više koristimo u ishrani.

Osnova zdrave ishrane temelji se na redovitoj prehrani, odnosno preporučuje se prehrana sa više obroka dnevno, ali s količinski manje hrane. Namirnice moraju biti što raznovrsnije, mnogo svježeg voća i povrća, ribe, žitarica, maslinovog ulja, a nikako ne smijemo zaboraviti niti obavezan unos dovoljno količina tekućine. Poželjno je da konzumirana tekućina bude voda a treba izbjegavati ili manje uzimati gazirana pića.

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcionisanje organizma. Ona utiče na rast i razvoj djece, fizičku i radnu sposobnost , odbrambene mehanizme  organizma i intelektualne funkcije. Svako nekontrolisano, prekomjerno unošenje hrane koja s obzirom na nutritivni sastav ne udovoljava potrebama pojedinca značajno ugrožava zdravlje.