Naslovnica VIJESTI INFO POKRENUTA INICIJATIVA ZA RJEŠENJE PITANJA AUTOBUSKOG STAJALIŠTA U ULICI SUTJESKA

POKRENUTA INICIJATIVA ZA RJEŠENJE PITANJA AUTOBUSKOG STAJALIŠTA U ULICI SUTJESKA

252

Autobusko stajalište u Ulici Sutjeska sa kojeg polaze autobusi i minibusi za Nahorevo, Poljine, Vogošću, Ilijaš…, prebukirano je s obzirom da je početna stanica, te da je uglavnom jedna saobraćajna traka zauzeta zbog čega se stvaraju velike saobraćajne gužve.

Ovo pitanje dodatno usložnjava činjenica da je pomenuto stajalište ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije gdje svakodnevno prolaze stotine školaraca ove srednjoškolske ustanove. O ovom problemu razgovarano je na sastanku koji je održan u Općini Centar.

Direktor Druge gimnazije Seid Alibegović, koji zbog sigurnosti djece najviše potencira izmještanje ove autobuske stanice sa današnje lokacije je kazao da ovaj višegodišnji problem pokušavaju riješiti bez uspjeha.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i direktor KJKP „Gras“ Avdo Vatrić objasnili su historijat ove stanice i dosadašnje neuspjehe oko rješavanja ovog pitanja. Naime, ova autobuska stanica je privremenog karaktera koja je uspostavljena zbog ratnih dešavanja u kojima je trolejbuska linija oštećena i za koju je potrebno oko 11 miliona KM kako bi se rekonstruisala, a u tom slučaju više ne bi postojala potreba za autobuskim prevozom. Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je kazao da je za njih jedino prihvatljivo rješenje izmještanje stanice na lokaciju što bliže tramvajskom saobraćaju.

Općina Centar će podržati izgradnju novog stajališta do konačnog rješenja, odnosno do osposobljenja trolejbuske linije za Vogošću. Učenicima Druge gimnazije moramo obezbijediti sigurniji prilaz školi, a nova lokacija autobuskog stajališta bi trebala biti što bliža tramvajskom saobraćaju, rečeno je na sastanku u Općini Centar.