Naslovnica VIJESTI INFO POČETKOM JUNA KONAČNO RJEŠENJE ZA POLAZNO AUTOBUSKO STAJALIŠTE PREMA VOGOŠĆI

POČETKOM JUNA KONAČNO RJEŠENJE ZA POLAZNO AUTOBUSKO STAJALIŠTE PREMA VOGOŠĆI

358

Polazno autobusko stajalište iz Sarajeva za Vogošću bilo je temom nedavno održanog sastanka svih kojih se tiče ovo pitanje (Općine Vogošća i Centar, Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve KS, predstavnici firmi koje obavljaju javnog gradski prevoz) čiji je domaćin bio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Podsjećanja radi, još polovinom februara načelnik Općine Centar  Nedžad Ajnadžić je pokrenuo inicijativu za rješavanje pitanja autobuskog stajališta u Ulici Sutjeska. Razlog za pokretanje inicijative je taj što je spomenuto stajalište, kao polazno za još nekoliko naselja pored Vogošće i Ilijaša, prebukirano i jedna saobraćajna traka je uglavom zauzeta, što stvara velike saobraćajne gužve. Također, pitanje autobuskog stajališta u Ulici Sutjeska, neophodno je što prije rješavati, jer se isto nalazi ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije, što je prepreka i za slobodno kretanje  velikog broja srednjoškolaca.

„Po pitanju izmještanja privremenog autobuskog stajališta u Ulici Sutjeska, s obzirom na probleme koje imaju u Drugoj gimnaziji te stanovnici koji tu žive, Vogošća ne pravi probleme ali insistira na tome da vozila javnog  gradskog prevoza sa polaznim stajalištem prema Vogošći, budu blizu tramvajske pruge, jer samo tako ta konkecija ima smisla kad se krene ka bilo kojem odredištu u Sarajevu. Došlo se do ideje da to bude Trg Austrije“, kazao je načelnik Općine Vogošća, Edin Smajić u izjavi za medije.

Načelik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, je pojasnio da je određena radna grupa koja će do 01.06.2017.godine dati konačno rješenje za polaznu stanicu za Vogošću. Za ministra saobraćaja KS Muju Fišu, Trg Austrije je jedno od mogućih rješenja o čemu će se razgovarati sa načelnikom Starog Grada Ibrahimom Hadžibajrićem. Međutim, ministar je iznio i svoje razmišljanje o tome da polazno autobusko stajalište ostane u Ulici Sutjeska, s tim da se na tom prostoru, kojeg ima dovoljno, uradi posebna traka samo za autobuse.

Bilo kako bilo, Vogošćani ne trebaju biti u podređenom položaju po pitanju konekcije sa Sarajevom vozilima javnog gradskog prevoza, pa zasigurno će radna grupa zadužena za iznalaženje rješenja ponuditi i najbolje.