Naslovnica VIJESTI INFO POČEO DRUGI UPISNI ROK ZA PRVAČIĆE

POČEO DRUGI UPISNI ROK ZA PRVAČIĆE

206

U pet osnovnih škola na području općine Vogošća od prvog augusta počeo je drugi upisni rok za buduće prvačiće. Svi oni koji iz nekog razloga nisu stigli upisati svoje dijete u prvi razred osnovne škole u prvom roku, to mogu učiniti do kraja ovog mjeseca. Potrebnu dokumentaciju roditelji mogu predati lično u školi ili putem maila.
Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života i upis u prvi razred osnovne škole se obavlja na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
Roditelji koji upisuju svoje dijete u prvi razred moraju dostaviti u školu rodni list djeteta, uvjerenje o pohađanju obaveznog predškolskog obrazovanja, prijavu iz CIPS-a na uvid i ljekarsko uvjerenje, ne starije od šest mjeseci.
Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.
Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.
Učenici i nastavnici još su na zasluženom odmoru, ali je već vrijeme da se počnu polahko pripremati i za novu školsku godinu.