Naslovnica VIJESTI INFO POČELO OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE OSNIVANJA SPECIJALNE JEDINICE ODREDA ” BOSNA”

POČELO OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE OSNIVANJA SPECIJALNE JEDINICE ODREDA ” BOSNA”

220

Udruženje veterana, Odreda policije „BOSNA“  5. aprila obilježava 23. godišnjicu ratne Specijelne jedinice MUP- a R BiH i Dan jedinice. Preživjeli bosanski specijalci , žele njegovati čistu i časnu tradiciju svoje jedinice i sačuvati sjećanje na šehide i poginule bosanske specijalce.Članovi udruženja , predstavnici boračkih udruženje općine Vogošća i škole , odali su počast poginulom pripadniku jedinice- Mirsadu Prnjavorcu, u dvorištu škole koja nosi njegovo ime .Položeno je cvijeće i održan historijski čas.

Mirsad Prnjavorac rođen je 20.02.1952. godine u Rogatici. Kao petogodišnji dječak Mirad je došao u Sarajevo gdje je završio osnovnu školu. Završio je Srednju šumarsku školu a potom Fakultet za fizičku kulturu i sport. Kao nastavnik Tjelesnog odgoja radio je u OŠ “Bane Šurban”, a 1980. godine prelazi u Vogošću u OŠ “Moše Pijede”, koja danas nosi njegovo ime.

Aktivno se bavio sportom, trenirao je atletiku, bio košarkaški trener, te osnovao i trenirao Bokserski klub “Vogošća”. Najviše vremena je provodio s djecom i omladinom. U aprilu 1992. godine uključuje se u specijalne jedinice MUP-a i učestvuje u odbrani Sarajeva i domovine.

Poginuo je 06.12.1992. godine. Za svoje ratne zasluge posthumno je odlikovan ZLATNOM POLICIJSKOM ZNAČKOM.